L’Ajuntament de Manacor ha reubicat la pedra Stolpersteine dedicada al batle de Manacor, Antoni Amer Llodrà ‘Garanya’ i l’ha instal·lat davant el portal de La Sala, en el 85è aniversari del seu assassinat a mans dels falangistes dia 29 de desembre de 1936.

El batle Amer ‘Garanya’ té una pedra Stolpersteine a Manacor des del desembre de 2018, quan l’artista alemany Gunter Deming l’instal·là davant la que va ser la casa del batle republicà, al número 8 del carrer de Joan Lliteres. Les pedres de la memòria són uns petits monuments de pedra que inicialment es dedicaren a la memòria de les víctimes del nazisme i que a Mallorca s’instal·len per recordar de les víctimes del franquisme, a instàncies del Consell de Mallorca i la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica.

«Amb l’objectiu de dignificar la figura del batle ‘Garanya’, hem decidit reubicar la pedra de la Memòria que l’honora i el recorda i col·locar-la just davant l’Ajuntament on ell serví el poble», ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver, abans de dipositar un clavell vermell damunt la pedra en un gest de reconeixement i de memòria.

Antoni Amer Llodrà ‘Garanya’ va néixer a Manacor el 12 de febrer de 1882. A les eleccions municipals de 1931, Amer aconseguí casi el 90% dels vots amb el Partit Republicà Federal, va ser proclamat batle i el seu mandat s’allargà fins el març de 1935. L’abril de 1936 fou tornat a proclamar batle de Manacor, mandat que exercí fins el dia de l’aixecament militar. El 18 de juliol, el dia del cop d’Estat contra el govern de la República, Amer era a Palma i, posteriorment, va romandre amagat a Manacor fins que els falangistes el trobaren i l’assassinaren d’un tret al cap dia 29 de desembre de 1936, avui fa 85 anys.

El llegat del batle Amer a Manacor continua viu amb les escoles que construí, les obres públiques que posà en marxa, l’impuls de la cultura i la justícia social. L’any 2006 va ser nomenat fill il·lustre per l’Ajuntament de Manacor.

La del batle Amer Garanya no és l’única pedra Stolpersteine que hi ha a Manacor. El 2018 també s’instal·laren tres pedres de la Memòria més en record dels delegats de batlia de Porto Cristo, Joan Parera Gomila ‘Ramonico’; el delegat de batlia de Son Macià, Antoni Sitges Febrer ‘des Clot’; i el delegat de batlia de Son Negre, Antoni Adrover Santandreu ‘Ravanet’, tots represaliats pels franquistes.

Deja una respuesta