Els veïnats de la plaça de Sant Jaume han pogut veure de primera mà el projecte de reforma d’aquest espai urbà que projecten la SAM i l’Ajuntament de Manacor. Aquest dilluns horabaixa, el batle de Manacor, Miquel Oliver, i la presidenta de la SAM, Cristina Capó, acompanyats d’un dels arquitectes que ha fet el projecte, Sebastià Berga, han explicat als veïnats de la plaça i dels carrers adjacents en què consistirà la remodelació.

El projecte té un pressupost de 654.479 euros en total, dels que 494.244 euros corresponen a les dues pèrgoles i per les que fins a 300.000 euros seran subvencionades per la Conselleria de Vicepresidència i Transició Energètica del Govern de les Illes Balears, i els 160.235 euros corresponen a la resta de la plaça. El projecte sortirà a licitació a principis de 2022 i una vegada s’hagi adjudicat, les obres tendran un termini d’execució de quatre mesos.

El projecte consisteix en la instal·lació de dues pèrgoles circulars amb la coberta de 225 plaques fotovoltaiques de 83,25 kw, que alimentaran les necessitats energètiques de l’aparcament subterrani i abastiran quatre punts dobles de vehicles elèctrics. Les noves pèrgoles solucionaran el problema d’excés de sol i altes temperatures que té la plaça de Sant Jaume els mesos més càlids i que la converteixen en un espai sense pràcticament cap ombra i, per tant, en limiten molt els usos.

Les noves pèrgoles estaran fetes amb pilars de ferro i bigues de fusta. Així mateix, es desmuntaran les pèrgoles laterals existents i es reaprofitaran per construir jardineres que es col·locaran als peus dels pilars per sembrar-hi plantes trepadores amb l’objectiu que puguin créixer i donar verdor a les noves estructures.

Davall la pèrgola grossa hi quedarà un espai prou gran per fer-hi concerts, trobades o actes, amb ombra a l’estiu. Pel que fa a la pèrgola petita, és on s’hi instal·laran els nous jocs infantils orgànics, de fusta, construïts a partir de les jàsseres de les pèrgoles existents, que es reciclaran, i el terra serà d’escorça d’arbre, un material natural i saludable, per amortir possibles impactes i caigudes.

El projecte reorganitza el conjunt de la plaça amb l’objectiu de dotar-la de coherència, harmonia i funcionalitat. Així mateix, cobreix una sèrie de necessitats detectades: el safareig s’elimina, el joc infantil actual és insuficient i està mal ubicat i les jardineres metàl·liques, que estan la majoria o totes espenyades, es treuen.

A un dels extrems de la plaça s’eliminarà el joc infantil actual i s’hi construirà una zona verda on es reubicaran tots els arbres que actualment estan sembrats a les jardineres individuals i se’n sembraran de nous. A l’interior també s’hi construirà un laberint amb caminets perquè petits i grans hi puguin discórrer i jugar, fet aprofitant la fusta de les pèrgoles actuals que es desmuntaran.

A més, amb un canvi de paviment també es marcarà el punt on s’hagi de fer el fogueró cada any per Sant Antoni, per estar segurs que no farà malbé ni les noves pèrgoles ni la resta d’elements constructius.

Tot el projecte aposta per la reutilització dels materials existents, reduint residus i costos, aprofitant els recursos existents, alhora que pretén afegir verdor a la plaça amb la sembra de nous arbres i plantes. La nova plaça de Sant Jaume serà un espai més agradable i adaptat climàticament, amb més ombres, materials naturals com el marès, nous espais per als infants i més vegetació.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat als veïnats assistents a la reunió que es fa feina perquè «la nova plaça sigui espai de trobada». Així mateix, ha destacat la importància d’aquest espai, ja que «uneix l’eix cívic del tren, passant pel carrer Lleó XIII on també s’hi farà una reforma integral, i també l’altre eix que va fins a la plaça de Santa Catalina, una plaça que aviat també es renovarà amb una actuació molt important».

Al final de les explicacions tècniques, els veïnats han pogut expressar els seus dubtes i preguntes, que han estat resposts per Miquel Oliver, Cristina Capó i Sebastià Berga. Així mateix, s’han compromès a estudiar les aportacions fetes.

Deja una respuesta